Showcasing Sculpture

A technically demanding project that integrates a secure display area into the fabric of the Louvre.

  • inca cases used at the Louvre Museum Paris
  • inca cases used at the Louvre Museum Paris

In July 2007, we installed a large bespoke corridor display unit for the Sculpture Gallery at the Louvre Museum.

This technically demanding project required the team to turn an existing recess within the building into a secure display area, with an arched partition wall. The vitrine has hinged access via three doors, with the surround clad in oak veneer. The position of the showcase also required us to construct air ducts throughout the surrounding structure to allow the existing air conditioning system to function. It was important to the Louvre that the bottom of the showcase was at the same level as the existing corridor floor to enable the statues, which in some cases weigh up to 300kg, to be installed easily. The showcase doors are in 11.5mm Optiwhite glass with IKON locks, with a very flexible shelving system, specifically designed for this project.

More info Close

Exhibition fact file

What's Inside

A varying collection of sculpture from the Louvre's collections, the case is tall with no floor rail to get easy access for heavy pieces.

Museum

Musee du Louvre, Paris

Date

2007

Designer

In House

Gallery

Musee du Louvre Sculpture Gallery

Cases Used

Inca